Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, 9:30 π.μ.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 

9:30 π.μ. τον Σεπτέμβριο, ίσως φαίνεται λίγο αργά για το ξεκίνημα αυτής της δύσκολης ομολογουμένως διαδρομής. Κάπως όμως πρέπει να προλάβουν και οι συμμετέχοντες  που έρχονται από μακριά με το καράβι από Ηράκλειο, ή από Σητεία-Χανιά-Ρέθυμνο.

 

Ξεκινάμε από τη Λίμνη του Αγίου Νικολάου και βγαίνουμε στον παλιό δρόμο για Καλό Χωριό. Ποδηλατούμε αρχικά σε μια απολαυστική διαδρομή δίπλα στη θάλασσα στον Κόλπο του Μιραμπέλου. Εκμεταλλευόμαστε αυτά τα πρώτα 10 km ως προθέρμανση για αυτά που έπονται. Φτάνοντας στον οικισμό Ίστρον (από τον ποταμό Ίστρωνα) στο Καλό Χωριό, στρίβουμε δεξιά προς Πρίνα. Εδώ αρχίζει η πρώτη παρατεταμένη ανηφόρα τρίτης κατηγορίας, με ομαλή και σταθερή κλίση (8km, 342m, 4,2%), έχοντας θέα στα δεξιά μας τον κάμπο του Καλού Χωριού. Τα πεύκα στη διαδρομή μας θυμίζουν ότι πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1994, από εδώ άρχιζε και εκτεινόταν προς Νότο το μεγαλύτερο πευκόδασος της Κρήτης (από το οποίο σήμερα μόνο κομμάτια του σώζονται, κυρίως γύρω από το Σελάκανο και τη Σύμη).

 

Προσπαθώντας να μην ζοριστούμε ιδιαίτερα, φτάνουμε στην Πρίνα. Μέσα στο χωριό υπάρχει πηγή. Ανεφοδιαζόμαστε και παίρνουμε το δρόμο για Κρούστα, άλλη μια ανάβαση τρίτης κατηγορίας με μήκος περίπου 10χλμ, διασχίζοντας ένα επίσης πολύ όμορφο τμήμα της διαδρομής, καθώς πλέον βρισκόμαστε ψηλά και με θέα. Αρχικά περνάμε μέσα από το πευκόδασος και αργότερα προς τον Κρούστα το τοπίο αλλάζει σε καλλιέργειες αμπελιού, αμυγδάλου και ελιάς. Οι ανηφόρες εδώ είναι σύντομες, αλλά με μεγαλύτερη κλίση. Σε αυτό το τμήμα της διαδρομής θα περάσουμε από το μοναδικό χωμάτινο κομμάτι (περίπου 800m, ελαφρώς κατηφορικό), στα εντυπωσιακά γκρεμνά του «Δερματά». Προκειμένου να απολαύσουμε τη θέα, πηγαίνουμε αργά ή σταματάμε. Φτάνοντας στον Κρούστα, κάνουμε στάση για ανεφοδιασμό και ξεκινάμε να κατηφορίζουμε προς το κεφαλοχώρι της Κριτσάς.  ΠΡΟΣΟΧΗ, στην έξοδο της Κριτσάς, να μην πάμε προς Αγιο Νικόλαο, αλλά αριστερά προς Αρχαία Λατώ. Μετά τη Λατώ θα κατηφορίσουμε πολύ προσεκτικά, λόγω στενότητας του δρόμου και κάποιων άσχημων σημείων στο οδόστρωμα, προς τον κάμπο των Λακωνίων. Περνάμε από τα χωριά Παναγιά και Καρτέρηδες και ακολουθούμε κατεύθυνση προς Οροπέδιο Λασιθίου στη διακλάδωση. Διασχίζουμε το χωριουδάκι Άγιος Κωνσταντίνος, και στο Δράσι στρίβουμε δεξιά προς Βρύσες, απ’ όπου κατηφορίζουμε προς Νεάπολη. Στη Νεάπολη (μια ιστορική κωμόπολη και σπίτι του πολύ δραστήριου ποδηλατικού ομίλου «ΔΡΗΡΟΣ»), όσοι επιλέξουν να κάνουν το Medio Fondo, μπορούν να κάνουν μία μεγάλη στάση, πριν κατηφορίσουν χαλαρά πίσω προς τον Άγιο Νικόλαο, διασχίζοντας τον κάμπο του Μιραμπέλου.

 

Όσοι συνεχίσουν για το Gran Fondo, θα ανηφορίσουν μετά τη Νεάπολη προς Κουρούνες (3ης κατηγορίας, 8km, 350m, 4,4%). Φτάνουμε στο Πάνω Μιραμπέλο, έναν ιδιαίτερο τόπο, ανέγγιχτο, άνυδρο, σκληρό, ξεκάθαρο, τόσο στο τοπίο, όσο και στους ανθρώπους του: ξερολιθιές, πέτρινοι οικισμοί, με μικρά φτωχά σπιτάκια, υπόσκαφες δεξαμενές για τη συλλογή του βρόχινου νερού, παλιά μικρά εκκλησάκια, με θέα στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης. Η περιοχή εδώ είναι εκτεθειμένη στον άνεμο. Απολαμβάνοντας αυτό το μοναδικό τοπίο, φτάνουμε (89 km) σε σημείο πανοραμικής θέας προς τον κόλπο της Ελούντας, με την εντυπωσιακή Σπιναλόγκα και την Πλάκα από κάτω μας και τα Σητειακά βουνά της Θρυπτής απέναντί μας. Ξεκουραζόμαστε στην κατηφόρα και στο μοναδικό επίπεδο κομμάτι του Gran Fondo, μεταξύ Πλάκας και Ελούντας και προετοιμαζόμαστε για την τελευταία ανηφόρα 4ης κατηγορίας προς Πινές/Φουρνή (8,6km, 370m, 4,3%). Φτάνουμε στον κάμπο και περνάμε από τα χωριά Φουρνή και το Καστέλι. Μετά έχουμε πλέον μόνο κατηφορική διαδρομή μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Περνάμε από τα χωριά Νικιθιανό και Λίμνες διασχίζοντας τον κάμπο του Μιραμπέλου, και ακολουθώντας τον παλιό χειροποίητο δρόμο, φτάνουμε στον Άγιο Νικόλαο.

 

MIRABELLO

GRAN FONDO

H διαδρομή του Mirabello Gran Fondo (126 km με 2500 m υψομετρικά).

ΔΕΙΤΕ & ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:

http://www.openrunner.com/index.php?id=7217230

https://www.relive.cc/view/g11921721919

MIRABELLO

MEDIO FONDO

Η διαδρομή για το Mirabello Medio Fondo θα είναι η ίδια έως τη Νεάπολη (75 km 1600m υψομετρικά)

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:

https://www.relive.cc/view/985759461

 Mirabello Gran Fondo

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 Άγιος Νικόλαος ΚΡΗΤΗ

 

GR | EN

MIRABELLO Gran Fondo Agios Nikolaos CRETE